Decoloniza·ti, sarda, unu vìdeu indipendentista pro regordare sa Die de sa Sardigna

18 Aprile 2021

[red]

In ocasione de sa Die de sa Sardigna (28 de abrile), su cantautore catalanu Adrià Mor at publicadu una versione in cunfinamentu de sa cantzone Decoloniza·ti, sarda, cun sa collaboratzione de gente de is Paisos Catalanos e de Sardigna.

Sa cantzone faghet riferimentu a sa situatzione polìtica e sotziale de Sardigna, comente sa persecutzione de ativistas indipendentistas o su movimentu contra a is bases militares de s’esèrtzitu italianu, e chircat aici de contribuire a su protzessu de decolonizatzione e de crèschida de s’indipendentismu. Unas cantas persones ant registradu a distàntzia is coros de sa cantzone in catalanu e in sardu. Pro cantu a is musitzistas, Adrià Mor (boghe e chitarra) est acumpangiadu de Carlos López a sa percussione, Mauro Pes a sa fisarmònica e Fabrizio Piras a su bàsciu.

Decoloniza·ti, sarda faghet parte de Lo somrís de la magrana (‘su risu de s’arenada’; autoeditadu, 2020), su primu album in solitàriu de su cantadore de Bartzellona, in su chi ant partetzipadu musitzistas comente Joan Garriga (Dusminguet, La Troba Kung-Fu, Mariatxi Galàctic) e Marià Roch (Jarabe de Palo, La Troba Kung-Fu), intre àteros. Is cantzones de su traballu —in catalanu de Bartzellona, catalanu aligheresu e sardu— cunformant sa colonna sonora de sa trasmissione Adrià – Beni cun me de RAI3, subra de su patrimòniu linguìsticu e culturale sardu.
Lo somrís de la magrana tenet una lissèntzia Creative Commons e podet èssere iscarrigadu de badas dae su situ web www.adriamusic.cat.

Amb motiu de Sa die de sa Sardigna (‘la diada de Sardenya’, 28 d’abril), el cantautor català Adrià Mor ha publicat una versió en confinament de la cançó Decoloniza·ti, sarda (‘descolonitza’t, sarda’), amb la col·laboració de gent dels Països Catalans i de Sardenya.

La cançó inclou referències a la situació política i social actual a Sardenya, com ara la persecució d’activistes independentistes o el moviment contra les bases militars de l’exèrcit italià, i pretén contribuir així al procés de descolonització i de creixement de l’independentisme. Diverses persones han enregistrat a distància els cors de la cançó en català i en sard. Pel que fa als músics, Adrià Mor (veu i guitarra) està acompanyat per Carlos López a la percussió, Mauro Pes a l’acordió i Fabrizio Piras al baix.

Decoloniza·ti, sarda forma part de Lo somrís de la magrana (autoeditat, 2020), el primer àlbum en solitari del cantautor de Sant Cugat del Vallès, i al qual han participat músics com Joan Garriga (Dusminguet, La Troba Kung-Fu, Mariatxi Galàctic) i Marià Roch (Jarabe de Palo, La Troba Kung-Fu), entre altres. Les cançons del treball —en català de Barcelona, català alguerès i sard— també conformen la banda sonora del programa Adrià – Beni cun me de RAI3, sobre el patrimoni lingüístic i cultural sard.

Lo somrís de la magrana té una llicència Creative Commons i es pot descarregar de franc del lloc web www.adriamusic.cat.

Scrivi un commento


Ciascun commento potrà avere una lunghezza massima di 1500 battute.
Non sono ammessi commenti consecutivi.


caratteri disponibili

----------------------------------------------------------------------------------------
ALTRI ARTICOLI